Skip to the content

"Creative thinking - in terms of idea creativity - is not a mystical talent. It is a skill that can be practiced and nurtured"

Edward De Bono

 

 

Creativiteit & innovatie

Vraag 10 mensen wat de creativiteit en innovatie betekenen en je krijgt minstens evenzoveel verschillende antwoorden. Wij geven de voorkeur aan de volgende definities:

- Creativiteit: "Verbeelding en nieuwe ideeën gebruiken om iets te creëren, inventiviteit." Creativiteit levert ideeën op die nieuw zijn voor jezelf.

- Innovatie:   "Een nieuw idee of methode, of de toepassing van nieuwe ideeën en methoden" Innovatie levert ideeën op die nieuw zijn voor de wereld.

Beide termen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en staan binnen elk (product)ontwikkelingsproces centraal. Waarbij men er ten onrechte vanuit gaat dat verbeelding en goed ondernemerschap altijd aanwezig zijn. Onze ervaring leert dat alle vier termen een voorwaarde zijn om succesvol te kunnen innoveren. 

Het schema van Tina Seelig (the Invention cycle) geeft precies aan wat het verband is tussen deze verschillende termen bij de ontwikkeling van een nieuw product, merk of bedrijf.

- Verbeelding: het bedenken van dingen die nog niet bestaan.

- Creativiteit: toepassing van verbeelding om problemen op te lossen.

- Innovatie: toepassing van creativiteit om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

- Ondernemerschap: door innovatie ideeën tot wasdom te brengen.

Innovatie is zo moeilijk omdat creativiteit makkelijker is. Dat komt door de wijze waarom een verbetering tot stand komt:

- Creatieve ideeën kenmerken zich door evolutie. Een stapsgewijze verbetering.

- Innovatieve ideeën kenmerken zich door revolutie. Sprongsgewijze verbetering.

Stapsgewijze of incrementele ontwikkelings- en bedrijfsprocessen gaan daarom moeilijk samen met een innovatiedoelstelling.

Staat innovatie bij u op de agenda?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn een creatief en professioneel team dat ontwerpt, organiseert en produceert. 

Wat is uw perspectief? We zijn benieuwd naar uw verhaal.

Bel Ivan Pakan op 06-218 21 555 of kom langs in Sexbierum!